Autoplin banja luka

(autogas) je u stvari smjesa propan-butan koja je kod nas u širokoj primjeni već desetljećima.
Upotreba propan-butan smjese idealna je za korištenje u automobilima jer se njena iskoristivost temelji na odličnim fizikalno-kemijskim svojstvima:

      – visokom oktanskom broju,

– visokoj ogrjevnoj vrijednosti,

– lakoj isparljivosti i

– lakom stvaranju homogenih smjesa

Plin se i u domaćinstvu koristi kao alternativni izvor energije odnosno sve češće kao glavni izvor toplinske energije, a već se godinama uspješno koristi i kao alternativno gorivo u automobilima.

Kako funkcioniše autoplin banja luka uređaj u automobilu?

Kao prvo, potrebno je kod ovlaštene kompanije doći sa svojim vozilom kako bi stručno osoblje utvrdilo koji autoplin uređaj odgovara motoru Vašeg vozila. Nakon odabira prikladnog autoplin uređaja i rezervoara (koji može biti različitih oblika i zapremina), ugrađuje se autoplin uređaj sa svim pripadajućim dijelovima.

Sam autoplin uređaj funkcioniše tako da umjesto ubrizgavanja benzina u komoru za sagorijevanje ‘ubacuje’ propan-butan smjesu.
Prilikom paljenja, vozilo se pokreće na benzin. Automatski sistem u autoplin uređaju nakon vrlo kratkog vremena prebacuje režim vožnje sa benzina na plin. U samoj vožnji vozač uopšte neće znati kada će se vozilo prebaciti sa benzinskog na plinski pogon. Vozač to može vidjeti na indikatoru na kojem, po želji, i ručno može promijeniti vrstu pogonskog goriva.

Kako se u vožnji rukuje autoplin banja luka uređajem?

Izuzetno jednostavno. Vozač u vožnji praktički ne može osjetiti razliku između benzinskog i plinskog pogona. Naime, prilikom ugradnje autoplina, uređaj je pomoću posebnog računarskog programa podešen tako da se automobil u potpunosti ponaša kao da ga pokreće benzin.
Na indikatoru je vidljivo stanje rezervoara (gornje lampice), tipka za odabir pogonskog goriva (plin/benzin), te u donjem dijelu dvije tipke koje pokazuju koji se pogon trenutno koristi. Vozač može ručno prelaziti sa plinskog na benzinski pogon i obrnuto, prema želji i potrebi.
Izvedba ovog indikatora može biti i nešto drugačija, ali s istim logičkim rasporedom.
Važno je napomenuti kako ugradnjom autoplin uređaja automobil ima dva spremnika, tako da se u pravilu udvostručuje radijus kretanja vozila između dva punjenja.

Ekonomičnost autoplina

Ugradnjom autoplin uređaja vožnja u Vašem vozilu postaje i više nego dvostruko ekonomičnija, ne samo zbog cijene plina, nego i zbog dokazanih pozitivnih efekata korištenjem autoplin uređaja na motor.

To su:

– produžen vijek trajanja motora;
– tiši rad motora;
– veći broj prijeđenih kilometara (u prosjeku oko 30{3ecb8238169ea3d9abca2a51be5ac3f110147abd90d4cd33c5f92eab4048adaf});
– niži troškovi održavanja vozila;
– potpuno izgaranje smjese u cilindrima goriva bez gubitka goriva u
ispušnim plinovima
– duži vremenski period izmjene svjećica
– produžena trajnost katalizatora.

Već nakon prijeđenih 20.000 km uz prosječnu potrošnju od 8 litara na 100 km ostvaruje se povrat uloženog novca u autoplin uređaj (ova se brojka mijenja ovisno o stvarnoj potrošnji i vrsti ugrađenog uređaja). Vlasnici vozila koji su prijavili posjedovanje autoplin uređaja u svom automobilu, na godišnjem tehničkom pregledu ne moraju ići na eko-test. Naime, korištenjem autoplina vozila ispuštaju minimalne količine štetnih ispušnih plinova (CO, NOx i CO2).

Ekologija
Autoplin je jedno od pogonskih goriva za vozila koje u današnje vrijeme najmanje zagađuje okoliš. Korištenjem autoplina dokazano je kako se doprinosi smanjenju kiselih kiša, globalnog zatopljenja, zagađivanju zraka i vode, te samim tim i poboljšanju kvalitete života, kako čovjeka, tako i biljnog i životinjskog svijeta. S obzirom da autoplin ne sadrži olovo, sumpor i krute čestice, praktički ne proizvodi štetne ispušne plinove, a višestruko je smanjena emisija CO, NOx i CO2.

Autoplin uređaj može se ugraditi u svaki benzinski motor. Zbog svojih karakteristika preporučujemo ga za ugradnju u:

– vlastita vozila,
– taksi vozila,
– vozila koja obavljaju komunalne djelatnosti (odvoz smeća, vodovod,
elektrodistributeri…),
– vozila za autoškole,
– vozila gradskog prijevoza,
– poštanska vozila,
– viličara i drugih industrijskih vozila.

© Autogas Karać 2017Autogas Karać by izrada web sajta Banja Luka